‘Behandeling van geblokkeerde emoties’

>> Hoe werkt een behandeling van geblokkerde emoties?

 

De emotietherapie die ik hanteer is een combinatie van NLP, hypnotherapie en/of EMDR. Daarnaast gebruik ik technieken vanuit ‘systemisch werk’, beter bekend als familie-opstellingen.

 

Je doet een emotie therapie altijd onder professionele begeleiding. Volledig aanwezig en bewust maak je met gesloten ogen contact met in het lichaam opgeslagen blokkades en de daaraan gekoppelde herinneringen en emoties. In de kern van deze emoties ligt de toegang tot je echte saboteur.

 

Tijdens zo’n emotie therapie maak je contact met specifieke, in je lichaam opgeslagen herinnneringen en overtuigingen, die gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt. We doen het allemaal…. Elke keer dat je een gevoel wegdrukt wordt dat in je lichaam opgeslagen.

 

Wetenschappelijk onderzoek van (de voor de Nobelprijs genomineerde) Prof. Dr C D Perth heeft aangetoond dat bij onderdrukte emoties en trauma op celniveau celreceptoren afsluiten waardoor de cel minder goed kan communiceren met de rest van het lichaam en de celstofwisseling verminderd. De onderdrukte emoties en de bijbehorende herinnering worden vastgelegd in een verandering van de eiwitstructuren in de cellen. Na verloop van tijd kan dit de aanleiding zijn voor mentale, fysieke en emotionele problemen.

 

Tijdens een sessie maak je contact met deze celherinnering. Het is hierbij niet de bedoeling om je diep in de emoties van toen te storten. Hypnotherapie stelt je in staat om de onderdrukte emoties in rust en veiligheid te ervaren. Als je jezelf toestaat om een emotie te ervaren dan merk je dat deze emotie na een paar momenten weer weggaat. Alleen als we een emotie onderdrukken of kunstmatig vasthouden door er een verhaal aan vast knopen, blijven emoties soms een heel leven bij ons hangen. Op het moment dat je jezelf toestaat om onderdrukte emoties te voelen dan verdwijnen ze uit je lichaam, uit de cellen waarin ze opgeslagen waren.

 

Als je jezelf toestaat om een emotie ‘gewoon’ te ervaren dan merk je dat in de kern van die emotie na een paar momenten een volgende emotie opkomt. De emotie die wij als eerste voelen, die aan de oppervlakte ligt, zoals frustratie, boosheid en verdriet is een masker voor ‘datgene’ waar het echt over gaat. Een behoefte in het verleden….iets wat jij echt nodig had, maar niet gekregen hebt (liefde, aandacht, respect, zelfvertrouwen etc).

 

Het ‘doorleven’ van deze emoties, zorgt ervoor dat de celreceptoren zich weer openen en communicatie en celstofwisseling weer hersteld. De uitwerking op je lichaam is dat dit sterk
stress verlagend is en je imuunsysteem en zelfhelend vermogen activeert. Dit heeft een enorm positief effect op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. De oude lading wordt op celniveau letterlijk losgelaten.

>>  Achtergrond informatie

 

Emotietherapie die wij hanteren is een combinatie van NLP, hypnotherapie en/of EMDR. Daarnaast gebruik ik technieken vanuit ‘systemisch werk’, beter bekend als familie-opstellingen.

 

De Amerikaanse genetica Dr Barbara McClintock heeft vastgesteld dat ernstige schokken, zoals zeer negatieve emoties en milieu stress, het effect hebben dat het menselijke genoom, de drager van onze erfelijke informatie, het DNA, zich anders rangschikt met als gevolg dat het minder effectief werkt.

 

In 2004 heeft de Nationale Academy voor Wetenschap in de USA geconcludeerd dat ernstige stress (emotioneel, fysiek, milieu) de DNA segmenten zodanig aantast dat deze vervormen en niet meer effectief kunnen werken.
Dr Kazuo Murakami die het menselijk genoom in 1983 decodeerde, stelt dat ons DNA continu veranderd en niet volledig gefixeerd is zoals eerst werd gedacht. Hij concludeerd met name dat we ons DNA kunnen veranderen door onze emoties te veranderen.

 

Dr Bruce Lipton, voormalig professor aan de Mediche faculteit van de Universiteit van Wisconsin en wetenschappelijk onderzoeker aan de Stanford University School of Medicine spreekt van een nieuwe biologie, die aantoont dat het klassieke genetische model waarin DNA onveranderlijk is, volledig achterhaald is. Hij concludeerd dat DNA zich aanpast en dat we een keuze hebben om ons DNA te veranderen en te verbeteren.

 

Het Institute of Heart Math in Californië, USA, heeft het effect van sterke emoties op DNA onderzocht. In de proef hielden 28 proefpersonen een reageerbuis met menselijk DNA vast in hun handen. Het DNA was verkregen van placenta’s van natuurlijke pasgeborenen. In de reageerbuis werd precies gemeten hoe het DNA zich gedroeg. De proefpersonen kregen zeer schokkende videobeelden te zien die sterke negatieve emoties in hun opriepen. Uit de metingen bleek dat de DNA strengen zich sterk verkorten en oprolden waardoor veel van de DNA codes gedeactiveerd werden. Vervolgens kregen de proefpersonen videobeelden te zien die emoties als liefde, waardering en dankbaarheid in hun opriepen. De DNA strengen rolden zich weer uit en werden weer langer. De eerst gedeactiveerde DNA codes werden weer geactiveerd.

 

Emoties beinvloeden ons DNA direct, positief en negatief, afhankelijk van de emotie. Als we onze emoties veranderen, veranderen we ons DNA. Omdat onze emoties het lichaam-verstand (lichaam – hersenen) direct beinvloeden, heeft het onderdrukken of extreem uiten van emoties een negatief effect op ons lichaam. Als we emoties onderdrukken, wegslikken, negeren of juist onze controle helemaal verliezen dan heeft dit een direct negatief effect op ons DNA. Delen van het DNA zijn niet meer beschikbaar voor de regulatie van de
levensprocessen. Dit effect is vergelijkbaar met een mutatie, waarbij een deel van het DNA niet meer beschikbaar is of verkeerde informatie geeft. Mutaties veroorzaken fysieke en emotionele aandoeningen en ziektes.